Skip to main content

4,3 miljarder ogiltiga om fyra månader

Efter den 30 juni i år går det inte längre att betala med de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna. Totalt rör det sig om 74 miljoner sedlar till ett värde av cirka 4,3 miljarder kronor som blir ogiltiga. Lägger man sedlarna på rad blir det 900 mil, lika långt som 100 Vasalopp eller nästan ett varv runt månen.

– Har man många sedlar hemma är det viktigt att redan nu planera för hur man ska kunna bli av med dem innan de blir ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.

Enklast är att använda sedlarna att betala med eller sätta in dem på ett bankkonto och att höra efter med sin bank hur man går till väga.

Om man ändå har sedlar kvar efter den 30 juni 2016 går det att sätta in dem på ett bankkonto till och med den 31 augusti 2016.

Nästa steg i sedel- och myntutbytet
I oktober i år kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya mynten: 1-, 2- och 5-kronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.

– Det är 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor som blir ogiltiga. De väger drygt 12 000 ton och lägger man mynten på rad räcker de ett varv runt jorden. Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu, för om alla väntar till sommaren 2017 blir det svårt för butiker och banker att ta emot mynten, fortsätter Christina Wejshammar.

Bli påmind via SMS
Om man vill bli påmind om viktiga datum kan du sms:a riksbanken start till 71120. Man kan också ladda ner appen "Kolla pengarna" på Google play eller App Store. Information om sedel- och myntutbytet hittar du även på riksbank.se.