Skip to main content

Ett gnistrande hav av godis

agaren fixad 450


Allt eller inget och absolut inget ”mittemellan”. Därför finns det just nu 946 olika sorter hos Godiskristallen. Dessutom sådant som inte alla andra har med speciell inriktning mot nostalgigodis. Så kan man kort sammanfatta butikens affärsidé.

Godiskristallen öppnade i slutet av 2017 i området som kalla Norra Väla utanför Helsingborg. Det vill säga granne med det stora prisbelönta köpcentrat. Ägarna Rickard Christensen och Yvette Stjernhammar började den här resan i Ängelholm där de öppnade en liknande butik – som fick stängas efter tre veckor. Allt på grund av strul med ett samarbetsavtal.

De har jobbat inom handeln på olika sätt tidgare. Bland annat med en onlinebutik för livsmedel. Där var 70 procent av alla order konfektyr, vilket födde idén om en egen godisbutik.

- Vi hittade den här lokalen ganska snabbt och byggde upp den från scratch, säger Rickard och beskriver affärsidén.

- Vi ska ha något som inte alla andra har också. Allt färskt och av bra kvalitet. Ett sortiment som avviker från det man brukar handla, ett sortiment som passar alla. Det ska vara ljust, rent och gott om plats.. Det är godiset som ska skapa känslan. Det ska vara en upplevelse att handla hos oss, det ska väcka ett barndomsminne.

inslaget 450


I de många behållarna finns inte samma sort i någon. Man går verkligen all in med till exempel Haribo där man har hela det danska sortimentet också. Eller alla Ferraribilar finns med. Att vandra runt i den drygt 500 kvadratmeter stora lokalen blir som en spännande resa. Speciellt när det gäller de lite ovanligare sorterna och de som skapar en nostalgikänsla.

Men måste man ha så många sorter? Kan konsumenterna verkligen tillgodogöra sig allt det här?

- Jag kan inte svara generellt men för oss fungerar det bra. Jag tror dock inte att antalet sorter är avgörande utan att sortimentet som sådant är den stora konkurrensfördelen. Tillsammans med att det är fräscht. Vi har små lådor som rymmer cirka 1500 gram vilket gör att vi hela tiden har färskt godis ute i butiken.

För konkurrens finns det så klart. Såväl från Ica Maxi i närheten och Hemmakväll inne i centrumet. Och på många andra håll. Prismässigt har Godiskristallen lagt sig på 7,90 kronor.

- Ett vettigt snitt för oss just nu, säger Rickard och berättar att butiken är stängd måndagar och tisdagar och har sitt numera inarbetande schema de övriga dagarna.

- På onsdagarna kommer det varor så då handlar det om uppackning. På torsdagarna är det mycket pyssel samtidigt som försäljningen börjar öka. På fredagarna är det fullt tryck och på lördagarna ännu lite mer. På söndagarna har vi öppet men det rär så lugnt att vi kan städa, byta och diska alla format.

Beställningsarbetet tar tid eftersom man har så många sorter och dessutom flera leverantörer. Ett par timmar varje gång.


skylt barnpase 450


Utöver godiset säljer man drycker och snacks och man har valt att vara en kontantfri butik. Man jobbar med marknadsföring via sociala medier och har en aktiv Facebook-sida med nyheter, aktiviteter och tävlingar.

Cirka 2000 kunder i veckan kommer till Godiskristallen vilket leder till cirka 1 500 köp med en snittnota på 120 kronor. Fredagar och lördagar måste man vara två personer, övriga dagar räcker det med en. Öppettiderna är 12-18 onsdag och torsdag, 12-20 fredag, 11-19 lördag och 12-18 söndag.

- Vi riktar oss också mot företag och föreningar med både presentartiklar till anställda, julkorgar, påskägg med mera. I dagsläget har vi redan fått in order på över 2 000 påskägg. Vi hjälper även till med godis på mässor och event av olika slag, avslutar Rickard Christensen.

Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD

  • Skapad